vineri, 2 mai 2008

Palavre de estrada

Ea era deja acolo. Statea pe banca, nemiscata ca si cand ar fi fost o papusa din portelan. Purta un trenci negru care ii scotea in evidenta pielea alba si putin stravezie ce parea sa fie la fel de subtire precum panza unui paianjen. Avea de asemenea o pereche de ochelari de soare tot negri, desi afara tocmai plouase si norii inca dainuiau pe cer, care te impiedicau sa iti dai seama cu certitudine daca fiinta aceea palida era cu adevarat vie.

A ridicat brusc capul si l-a invitat printr-un gest elegant sa ia loc pe banca din fata ei. Si-a indepartat ochelarii, l-a privit tinta cateva clipe, ca mai apoi sa se comporte ca si cand ar fi fost inca singura.

El se astepta sa se aseze langa ea, insa cum nu voia sa o supere, s-a asezat resemnat si tacut in locul precizat.

Ea stia ca facea un lucru rau. Stia ca vorbele ei erau chinuitoare, iar incetineala cu care le rostea amplifica efectul celor o mie de ace otravite infipte pe rand in creier. Nu voia sa il crute nici macar un pic si era ea insusi surprinsa de usurinta cu care putea putea tortura un suflet la care credea ca tine. Simtea o placere uluitoare, o satisfactie exaltanta ce dadea dovada de resurse ascunse interminabile de sadicism. Nici macar nu mai era suparata. Totul se transformase intr-o discutie aparent linistita, insa in spatele careia existau sensuri persiflante, sarcastice si rautacioase asa cum pe o scena nu vedem decat stralucirea, frumusetea, perfectiunea executiilor balerinei, dar indraznim sa ghicim haosul, duritatea, cruzimea muncii depuse in spatele cortinei. Un joc de subtilitati cu aer intepator, cu surasuri ironice si priviri taioase.

El se astepta la asta. Dar tensiunea era insuportabila. Ar fi preferat ca ea sa tipe si sa il palmuiasca, sa i se arunce in fata cuvintele pe care le merita, iar apoi sa plece cu riscul de a nu o mai vedea niciodata. Se simtea mic si insignifiant de parca reprosurile ei il faceau sa descreasca cu repeziciune.
Ea s-a uitat la ceas. Era tarziu. Se plictisise. L-a privit in ochi si i-a zambit. I-a spus ca pleaca definitiv si ca o sa ii priasca sa stea cat mai departe de el si de greselile lui.

Un comentariu:

Anonim spunea...

tu stii cum scrii? :X...e divin articolu asta...
exprima asa ...asa...asa subtil ce vroia ea sa faca....
:X :*:*:*